uprawiany w Europie od co najmniej 3000 lat. Jest to roślina zewnętrznie podobna do rzepaku, o małych, żółtych, składających się z czterech płatków kwiatach, należąca do rodziny kapustowatych , dorastająca do 1 m wysokości. Jak ustaliła Eurogospodarka nasiona lnianki zawierają przeciętnie 33% tłuszczu. Z nich otrzymuje się olej, zw. niemieckim olejem sezamowym. Używa się go do opału, czasami do celów spożywczych oraz do wytwarzania mydła. Nasiona są dobrą paszą dla drobiu. Olej ten jest także bogaty w antyoksydanty i odporny na jełczenie, jak ustaliła Eurogospodarka.
środa, 17 września 2014
Eurogospodarka: Cenne nasiona
Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) uznała oficjalnie olej z
lnianki siewnej jako nowy niskoemisyjny surowiec do produkcji. Eurogospodarka informuje,
że lnicznik siewny (Camelina sativa), zwany popularnie lnianką, był
uprawiany w Europie od co najmniej 3000 lat. Jest to roślina zewnętrznie podobna do rzepaku, o małych, żółtych, składających się z czterech płatków kwiatach, należąca do rodziny kapustowatych , dorastająca do 1 m wysokości. Jak ustaliła Eurogospodarka nasiona lnianki zawierają przeciętnie 33% tłuszczu. Z nich otrzymuje się olej, zw. niemieckim olejem sezamowym. Używa się go do opału, czasami do celów spożywczych oraz do wytwarzania mydła. Nasiona są dobrą paszą dla drobiu. Olej ten jest także bogaty w antyoksydanty i odporny na jełczenie, jak ustaliła Eurogospodarka.
uprawiany w Europie od co najmniej 3000 lat. Jest to roślina zewnętrznie podobna do rzepaku, o małych, żółtych, składających się z czterech płatków kwiatach, należąca do rodziny kapustowatych , dorastająca do 1 m wysokości. Jak ustaliła Eurogospodarka nasiona lnianki zawierają przeciętnie 33% tłuszczu. Z nich otrzymuje się olej, zw. niemieckim olejem sezamowym. Używa się go do opału, czasami do celów spożywczych oraz do wytwarzania mydła. Nasiona są dobrą paszą dla drobiu. Olej ten jest także bogaty w antyoksydanty i odporny na jełczenie, jak ustaliła Eurogospodarka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz